Molt Bon Nadal, amics, i que l'any que començarem ens porti molta sort i encerts

NGC 281 coneguda com la nebulosa Pacman per la seva forma que recorda al personatge del clàssic videojoc. Aquesta figura ajuda a ser definida gràcies a la presència de nebuloses fosques que retallen la seva silueta. S'hi està gestant una família de brillants estrelles blavoses que arriben a altes temperatures en la seva superfície. Al centre de la nebulosa brilla l'estrella HD5005 que amb la seva radiació ultraviolada és la principal responsable d'ionitzar el gas circumdant.Es troba a uns 10.000 mil anys-llum de nosaltres en la constel·lació de Cassiopea.
Imatge obtinguda amb control remot del meu mòdul situat a Àger (Montsec,la Noguera). Telescopi Meade LX200 ACF 102, f/8; Càmera CCD QSI683ws, binning2x2,filtres HRGB. 5 hores d'exposició total.

 

 

 

 

 

Messier 16 és un cúmul obert en la constel·lació la Serp. Descobert per De Chéseaux al 1746, Charles Messier el va afegir al seu catàleg el 1764. El cúmul està associat amb una nebulosa d'emissió difusa, nebulosa de l'Àliga (IC 4703).


           Distància de la terra: 7.000 anys de llum. 

Les tres grans columnes amb forma de dits són conegudes com els " Pilars de la creació" i són una  important zona de formació d'estrelles. Els pilars foscos i altres glòbuls foscos per la pols dins de la nebulosa són regions on estan naixent estrelles. De fet , el cúmul d'estrelles a l'interior de la nebulosa es pensa que té només 1-2millions d'anys ( en comparació, per exemple , a l'edat de 4.5 bilions anys  del nostre Sol ) La nebulosa es troba a uns 7.000 anys llum de distància i el cúmul d'estrelles associat a ell conté al voltant de 460 estrelles

La fotografia , en blanc i negre , està realitzada amb una càmera CCD QSI 683 i filtre hidrogen alfa des del meu observatori d'Àger. Telescopi Meade 10" amb reductor focal f/6.3 Apilades 6 imatges de 10 minuts. Calibrat amb darks i flats.

 

 Nebuloses M20 (Trifida) i M8 (la Llacuna) i NGC 7000 (Nod-amèrica)

                                                                i

 

Messier 20 (també coneguda com a Nebulosa Trifida, M20, o NGC 6514) és una nebulosa d'emissió del tipus regió HII situada en la constel·lació de Sagitari. Va ser descoberta per Guillaume Le Gentil al 1750.

Ell seu nom ve donat per les tres línies obscures de núvols de pols que la divideixen en tres parts. Gran part de la il·luminació de la nebulosa és deguda a l'estrella massiva que hi ha al seu centre. La seva edat estimada és de 300.000 anys, que la converteix en la zona de formació estel·lar més jove que es coneix. Es troba a una distància de 5.000 anys llum de la Terra.

Abans que quedés ben núvol he pogut fer 36 imatges de 50 segons (total 30minuts). Teleobjectiu de 300 mm, f4, càmera Canon Eos 60 Da, ISO 1600, filtre LP2. No darks, no flats. Sense autoguide. Montura EQ6 Pro. Apilades amb DeepSkystaker. Retocs amb Photoshop

 

nebuloses a Orion