Juliol del 2015

Fases de la Lluna: clic per visualitzar
LLUNA PLENA............. dia  2  a Sagitari
QUART MINVANT.........dia  8  a Peixos (Piscis)
LLUNA NOVA...............dia 16 a Geminis
QUART CREIXENT........dia 24 a Virgo
LLUNA PLENA............. dia 31  a Capricorni

 

Els planetes

Mercuri : Visible a l'alba el primer terç del mes  a l'horitzó E-NE.

Venus:  Visible al capvespre a  l'oest. Brilla amb magnitud -4,5. A finals de més s'oculta després de la posta de Sol.

Júpiter:  Visible al capvespre.

Saturn:   Visible durant tota la nit a la Constel·lació de Libra.

 

Agost del 2015

PLUJA DE METEORS

La Terra creua en determinades dades les òrbites per on han passat cometes i -com el parabrises d'un cotxe- atrau les partícules que han deixat i penetren a l'atmosfera, i es tornen incandescents i fan ràpids traços lluminosos: és l'anomenada pluja d'estels.

A l'agost tenim la més coneguda de totes -la pluja de les Persèides- cap el 12 d'agost, en què la Terra passa per l'orbita del cometa Swift-Tutlle. Sempre és millor a la matinada, mirant cap el NE, i en nits se Lluna

Enrte el 10 i el 15 d'agost són més freqüents. L'activitat més gran s'espera per la matinada del dia 13, i sense lluna!!

Fases de la Lluna: clic per visualitzar

QUART MINVANT.........dia  7  a Aries
LLUNA NOVA...............dia 14 a Leo
QUART CREIXENT........dia 22 a Libra
LLUNA PLENA............. dia 29  a Aquari

 

Els planetes

Mercuri :  a penes és visible .

Venus: No és  visible. a finals de més reapareix com estrella matutina ("Lucero del alba") a l'horitzó est.

Saturn:   Visible durant la primera part de la nit a la constel·lació de Libra (Balança).

 

 El cel d'estiu

 images/estels_i_constel-lacions/elcelestiu.jpg

A l'estiu són visibles constel·lacions  meridionals:. L'Escorpí (Scorpio), amb la seva estrella vermellosa Antarés ; a la seva esquerra Sagitari -l'arquer-, que és reconeix per les quatre estrelles que formen el cos invertit de la Tetera. Hi abunden els cúmuls estel·lars, nebuloses difuses, brillants i fosques i grans núvols d'estrelles. Entre els cúmuls globulars destaca M22, visible a ull nu. De les nebuloses difuses destaquem M8, la nebulosa de la Llacuna; M17, nebulosa de la Ferradura o Omega; M20, nebulosa Trífida, M16 ....

El cel d'estiu, en un lloc fosc, és espectacular perquè podem veure la franja de la Via Làctia, gratificant vista en prismàtics.  Veiem el Triangle d'estiu, als vèrtexs del qual hi trobem estrelles molt brillants com Vega -de color blanc-  a la constel·lació de la Lira; Deneb, que ocupa el vèrtex nord del Triangle d'estiu, és l'estrella més brillant de la constel·lació del Cigne. Deneb és la cua del cigne, amb les ales esteses i el coll allargat,que vola cap el sud seguint la

A l'últim vèrtex se situa Altair, de la constel·lació de l'Àguila. al nord d'Altair es dibuixen Fletxa i el Dofí.

A la constel·lació de  Cygnus, el Cigne, trobem  molts objectes per observar, sobretot nebuloses com la Nord-amèrica (NGC 7000) i el Pel·licà -l'esquerra de l'estrella Deneb (alfa Cygni), a 1.600 anys llum-. Deneb és una gegant blanca - el seu diàmetre és més de 90 vegades el nostre Sol. L'estrella Albireo, la més famosa de les dobles, la componen un parell de color verd i taronja. Prop de Deneb hi ha el cúmul obert M29. Tenim també les nebulositats entorn de Gamma Cyg, i les restes d'una supernova -el Vel.

altres constel·lacions destacables són Corona borealisi i Hèrcules, que té el famós cúmul globular M13. A la constel·lació de Vulpecula (la Guineu)- hi ha la bella nebulosa planetària Dumbbell o M27 , a més de 1200 anys/llum de distànica. Es tracta de la fi  d'una estrella que ha expulsat les seves capes exteriors : un espectacle de llum i de color.  A la constel·lació de Cannis Venatii (Gossos de Caça) hi veiem la galàxia M51,

A la matinada van apareixent les constel·lacions de tardor com   Pegàs i Andoòmeda. Enn aquesta regió del cel hi ha el bonic cúmul globular M15, a 45 000 anys-llum de distància i té unes 150.000 estrelles, amb un centre brillant com una bola de neu. Una mica al nord hi ha la galàxia NGC 7479, una galàxia  espiral barrada...però tot això deixe-m´ho pel setembre.

 Juny del 2015

 

Fases de la Lluna: clic per visualitzar
LLUNA PLENA............. dia  2  a Ofiuco
QUART MINVANT.........dia  9  a Aquari
LLUNA NOVA...............dia 16 a Taure
QUART CREIXENT........dia 24 a Virgo

Els planetes

Mercuri : Visible a l'alba del últim terç del mes  a l'horitzó E-NE.

Venus:  Visible al capvespre a gran altura sobre l' O-NO. Brilla amb magnitud -4,4.Els primers dies es troba a Gèminis, però la major part del mes  se la passarà travessant la constel·lació de Càncer.

Júpiter:  Visible des del capvespre fins mitjanit. Es troba a Càncer durant el primer terç del mes, després estarà a Leo. Magnitud -1,9. Del 29 de juny fins el 2 de juliol , Júpiter es trobarà a menys d'1º de Venus.

Saturn:   Visible durant tota la nit a la Constel·lació de la Balança (Libra). Al capvespre de '1 de juny està a a  apròximadament 1º al sud de la lluna, al SE.

Dia 21: el Sol passa pel solstici de juny: comença l'estiu a l'hemisferi nord.

 

Foto 1 (esquerra): els de l'horitzó oest i  oeest-nord-oestdels dies 18, 19 i 20 de juny poc després de la posta del Sol

Foto2 (a la dreta): Mirant l'horitzó est-nord-estel 30 de junyde sortir el sol poc abans de sortir el Sol

 

                         

 

 

El cel nocturn de juny (per a latituds mitjanes de l'hemisferi Nord)

Comencem per la constel·lació de Escorpí. al voltant d'aquesta constel·lació abunden els cúmuls sobre el fons de la Via Làctia.
Els objectes Messier són molt assequibles fins amb petits telescopis. Podem començar amb el cúmul globular M4, a l'oest d'Antares, el cap de l'Escorpí. A només 1º al nord-est de M4 veiem un altre cúmul globular, NGC 6144 magnitud 10,5. Cap a l'est, a Ophiucus hi ha el cúmul globular M9, de magnitud 8. Un altre cúmul interessant és M19, a uns 33 'a l'oest d'Antares. A sobre de la constel·lació de Escorpí trobem el magnífic cúmul M6, de magnitud 4,3, amb un diàmetre semblant al de la Lluna.


Una altra de les constel·lacions per a observar és Hèrcules, sobretot pel seu famós i magnífic cúmul globular M13, a uns 22 anys llum. Company de
M13, encara que menys espectacular, és M92. Hèrcules es veu a mitjanit al nostre zenit. Una recta que parteix de Vega en la constel·lació de Lira fins Arcturus en Bover ens situarà, gairebé en la seva meitat, a prop de M13 i M92.

La Lira (Lyrae) és una de les constel·lacions més petites de la Via Làctia. El més important objecte a observar és M57, la nebulosa planetària coneguda com la Anul·lar de Lyra, el "donut". Sembla com un d'aquests anells que els fumadors fan fora de la seva boca. L'estrella Vega (alfa Lirae) té una mganitud de 0,04. Vega, junt amb Deneb en Cygnus i Altair en la constel·lació d'Aquila formen l'anomenat triangle d'estiu. Un altre objecte interessant de Lira és M56, un cúmul globular petit però brillant.

Una altra constel·lació a tenir en compte a l'estiu és Cygnus, el Cigne. Amb múltiples objectes per observar, sobretot nebuloses, com la nebulosa del Pelicà i la Nord-amèrica(NGC700), a l'esquerra de l'estrella Deneb (alfa Cygni), a 1.600 anys llum. Deneb és una geganta blanca amb un diàmetre de més de 90 vegades el nostre Sol. L'estrella Albireo, la més famosa de les dobles, la componen un parell de color verd-taronja esplèndides. A prop de Deneb es troba el cúmul obert M29. Tenim també les nebulositats entorn a Gamma Cygnus, i les restes de supernova -la nebulosa dels Encaixos o el Vel.

Per la zona de Sagitari, hi ha un munt d'objectes assequibles amb petits telescopis i prismàtics: M20, M8, M16, M17, etc

 Visiteu la constel·lació d' Hèrcules i extasieu-vos amb el famós i bonic cúmul globular M13... M94, galàxia espiral, i M51 -fantàstica- a Canes Venatici  (Gossos de Caça). A Coma Berenices, M64, galàxia espiral de l'Ull Negre. A Vulpecula , la nebulosa planetària Dumbbell (M27).

Clicar sobre el planisferi :

      PLANISFERI PER AQUESTA NIT (BARCELONA)

      PLANISFERI PER AQUESTA NIT (MADRID)

      PLANISFERI PER AQUESTA NIT (LAS PALMAS) 

 

Fases de la Lluna: clic per visualitzar
LLUNA PLENA............. dia  4 
QUART MINVANT.........dia 11
LLUNA NOVA...............dia 18
QUART CREIXENT........dia 25

Els planetes

Mercuri : Visible a la primera quinzena del mes a l'horitzó O-NO després de la posta del Sol.

Venus:  Visible al capvespre a gran altura sobre l' O-NO. Brilla amb magnitud -4,2 .

Júpiter:  Visible des del capvespre i fins passada la mitjanit , a càncer. Magnitud -2,1

Saturn:   Visible durant tota la nit a l'Escorpí.  Oposició : la nit del 22 al 23 de maig, que estarà a 1.341 milions de km de la Terra. Magnitud 0,1.


El cel nocturn al maig (per a latituds mitjanes de l'hemisferi Nord)


La constel·lació de Cassiopea queda al  al Nord. Les constel·lacions hivernals, Auriga, Orió i el Ca Major, van declinant cap a l'oest. Encara tenim a la vista Gemini i les famoses estrelles dobles de Càstor.

Pel sud-est treu el cap l'Escorpí  amb la seva brillant estrella roja Antares. A mitja altura ja cap a l'oest, se situen Leo i Virgo. L'Óssa Major se situa molt alta pel sud-est. Per l'est es veu la brillant estrella  Vega, Alpha Lirae; al darrera la constel·lació del Cigne  (v. sota del text: Planisferi per aquesta nit)

A l'Óssa Major, el Carro, observeu M81, una galàxia espiral, i M82, galàxia irregular irregular. M81 és una de les galàxies més brillants del cel; té una estructura espiral similar a la de la Via Làctia i es troba a uns 12 milions d'anys-llum. Altres galàxies brillants de la zona com NGC 3982S de la 11,4 magnitud , amb un diàmetre de 1'. La galàxia M109, la nebulosa del Mussol M97, la galàxia M108 a prop de M97, ... M100, M101.

.Seguiu l'arc que va des de la cua de l'Ossa Major us portarà fins Arcturus (a la constel·lació de Bootes - el Bover.) i més avall fins Spica (l'Espiga), alpha de la constel·lació de Vrgo de primera magnitud. A sud trobareu la constel·lació de Corvus... A prop del Bover (Bootes) veureu un preciós semicercle d'estrelles: la constel·.lació Corona borealis (Corona Boreal). L'estrella principal -de 2ª magnitud- se la coneix amb el nom de Gemma, Alpheca o La Perla.

Interessant la regió de Virgo, en què hi ha l'anomenat cúmul de galàxies de Virgo, moltes de les quals són assequibles pels nostres telescopis. Llindant amb Coma Berenices trobem M84 (NGC 4374) i M86 (NGC4406), dues galàxies el·líptiques. A l'ocular del telescopi apareixen ovalades amb un centre brillant envoltat d'un halo nebulós.; M87, també el·líptica,és una radiofont, i emet raigs x.. NGC 4567 i NGC 4568 galàxies molt interessants per fotografiar. M60, M49, l'espiral barrada NGC4535, M61 -espiral vista de cara, una de les més boniques, de braços espirals delicats, NGC 4536, espiral de tipus Sc. Al sud de Virgo trobem la famosa galàxia de El Sombrero- la M104-, fàcil d'observar.. Altres galàxies per observar: M90, espiral, M89, M58 (NGC 4579)- molt maca.

Visiteu la constel·lació d' Hèrcules i extasieu-vos amb el famós i bonic cúmul globular M13... M94, galàxia espiral, i M51 -fantàstica- a Canes Venatici  (Gossos de Caça). A Coma Berenices, M64, galàxia espiral de l'Ull Negre. A Vulpecula , la nebulosa planetària Dumbbell (M27).

Clicar sobre el planisferi :

      PLANISFERI PER AQUESTA NIT (BARCELONA)

      PLANISFERI PER AQUESTA NIT (MADRID)

    PLANISFERI PER AQUESTA NIT (LAS PALMAS)  

MARATÓ D'OBJECTES MESSIER / MARATON DE OBJETOS MESSIER

Objectes Messier ordenats per ser observats en una nit. Aprofiteu el cap de setmana 21-22  de març sense lluna.
Objetos Messier ordenados para observarlos todos en una noche. El fin de semana del 21-22de Marzo serà ideal para hacerlo