https://moon.nasa.gov/resources/154/moon-phase-and-libration-2018/?category=videos

Fantàstica animació de la Lluna (https://go.nasa.gov/2yT78Us) ..amb els noms dels accidents selenites.

Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) ha estat en òrbita al voltant de la Lluna des de l'estiu de 2009. El seu altímetre làser (LOLA) i la seva càmera (LROC) registren un terreny lunar escabrosos i sense aire, amb un detall excepcional, que permet visualitzar la Lluna amb fidelitat sense precedents. Això és especialment evident en les llargues ombres que es troben prop del terminador o de la línia de dia. La Lluna sempre ens manté la mateixa cara, però no exactament la mateixa cara. A causa de la inclinació i la forma de la seva òrbita, veiem la Lluna des d'un angle lleugerament diferent al llarg d'un mes. Quan un mes es comprimeix en 24 segons, com és en aquesta animació, la nostra canviant vista de la Lluna fa que sembli que està tremolant. Aquest fet es diu libració.  La Lluna també està sotmesa a altres moviments. Sembla que es mou cap a enrere i cap endavant al voltant d'un punt.  La Lluna també s'apropa i s'allunya de nosaltres, semblant més petita o més gran . Els dos extrems, anomenats perigeu (prop) i apogeu (lluny), difereixen aproximadament un 14%. La variació mensual més notòria en l'aspecte de la Lluna és el cicle de fases, causat per l'angle canviant del Sol mentre la Lluna orbita la Terra. El cicle comença amb la Lluna creixent visible a l'oest just després del capvespre. En el primer quart, la Lluna té una alçada al cel al capvespre i es posa a la mitjanit. La Lluna plena s'aixeca al vespre i està alta al cel a mitjanit. El tercer quart de la Lluna sovint és sorprenentment visible en el cel occidental durant molt de temps després de la sortida del sol.

El color de la Lluna
la Lluna no és un cos en B/N, encara que normalment el veiem així, perquè el contrast solar ens el fa veure així.
Si hem fet la imatge amb un sensor de color com és el cas d'aquestes imatges fetes amb una càmera Canon podem treure el color del nostre satèl·lit i observar la gran variació cromàtica de la seva superfície.
Hi veiem zones violàcies, que delaten dipòsits piroclàstics , restes d'antics volcans.
Zones amb tons verds, com a la regions i "mars" del NE.,riques en olivina, (roca volcànica) que conté ferro (poc), magnesi, silici i oxigen.
Zones ataronjades, zones blanques i grises degut al feldespat, on abunden l’ortosa que té cristalls que van dels rosats a blancs, mentre que la plagiòclasi (composta de calci, alumini, silici i oxigen)
són de color blanc gris..
Colors blavosos,rics en òxid de titani (TiO2), con en els mars de la Tranquil·litat i de la Serenitat.

Es veu diferent ,no?

 

 

Detalls de la Lluna, regió N.O. del dia 15, edat lunar 9 dies.

La lluna creixent es mostra clarament gibosa.
Aquesta nit ja veiem una part més gran del Mare Imbrium i el seu arc de muntanyes que l'envolten. Veiem els Alps i la vall dels Alps. El gran Plato, de fons fosc,de grans muralles il·luminades pel Sol a mesura que s'alça. Si feu zoom a la imatges veureu les siluetes de les ombres. Bonic espectacle el joc d'ombres de les parets dels cràters, dels pics, .. cada dia canviants.
Els Apenins esplendorosos aquesta nit en què el sol il·lumina la seva vertent oriental i les vertents occidentals romanen en la foscor. En l'extrem occidental de la serralada un jove cràter, Eratostenes, desperta banyat per la llum del Sol.

Al nord destaca el Mare Frigoris, allargassat. on hi ha diversos cràters. Archytas, Protagoras,... Destaquem el cràter W.Bond, immnens, amb forma de diamant on una cresta paral·lela a la paret nord-occidental. Al sud de Plato i emergent de la superfície del Mare Imbrium hi ha, aïllats, alguns pics i muntanyes semblants a Piton. Els cràters Aristillus, Autolycus tenen un company molt il·lustre: Arquímedes, el fons del qual ha quedat inundat per la lava del mar. A prop d'aquests cràters va impactar al 1959, la primera nau espacial que va arribar al nostre satèl·lit.

 

El nom dels dies de la setmana

La primera unitat del calendari és el dia i d'ella parteixen totes les altres divisions de temps. Comptem per dia una volta completa de la Terra al voltant del seu eix de rotació, cosa que efectua en 24 hores, aproximadament.

És ben coneguda i acceptada la relació entre l'origen de la setmana i la durada de les fases lunars. La Lluna canviant, la successió de les fases, va proporcionar la base per a la definició dels primers calendaris. Dividien el mes en quatre parts, tres d'elles de set dies cada una, de manera que a la darrera fase li sobraven un o dos dies. Aquests dies eren festius. Cada mes començava amb l'aparició de la Lluna nova. D´altra banda hi ha qui atribueix l'origen de la setmana al poble d'Israel amb la institució del descans sabàtic cada set dies. El setè dia els sacerdots jueus el convertiren en un dia dedicat al culte.

Pel que fa al nom dels dies de la setmana sembla que els pobles mediterranis tenien una setmana relacionada amb els set planetes coneguts aleshores (inclosos el Sol i la Lluna com a tals). Els grecs van ser els qui van ordenar els dies de la setmana d'acord amb la distància que separa la Terra de cada planeta. Segons es creia aleshores: Saturn, el més allunyat, ocupava el primer lloc, el seguien Júpiter, Mart, Febus (el Sol), Venus, Mercuri i Diana (la Lluna). Així cada planeta donava nom al dia que li era consagrat. Aquest ordre va canviar amb el pas del temps.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Curiós calendari setmanal, ideat per recordar l'ordre de la setmana planetària (sentit de la fletxa exterior), l'ordre dels noms populars dels dies de la setmana. La fletxa interior indica la direcció en que s'han de seguir els braços de l'estrella per recordar a quina divinitat s'havien d'encomanar aquell dia.