SISTEMA SOLAR

 El Sistema Solar és un sistema planetari de la galàxia Via Làctia que es troba en un dels seus braços: l'anomenat Braç d'Orió. Està format per una única estrella anomenada Sol, que dóna nom a aquest sistema, i per vuit planetes, més el conjunt de planetes nans que orbiten al voltant de l'estrella, dels quals són més coneguts : Plutó, Eris, Ceres,...

El Sistema Solar es troba a uns 28 mil anys-llum del centre de la Via Làctia, que és la nostra galàxia.l

Els planetes i tots els altres cossos del sistema solar orbiten al voltant del Sol, en la mateixa direcció seguint òrbites el·líptiques en sentit antihorari  vist des de sobre del pol nord del Sol.. El pla en què giren és l'eclíptica, amb un grau d'inclinació variable: així, Plutó té una inclinació respecte l'eix de l'eclíptica de 18º.

 

 

Els cossos que formen el Sistema Solar  són:

SOL: Una estrella de tipus espectral G2 que conté més del 99% de la massa del sistema solar. Té un diàmetre de 1.400.000 km. i es compon d'un 70% d'hidrogen,  un 25% d'heli i una mica d'oxigen, carboni, ferro i altres elements.

 

PLANETES: Terrestres o tel·lúrics (interiors) i planetes exteriors o gegants. Alguns són gegants gasosos com Júpiter i Saturn, i altres gegants gelats, com Urà i Neptú. Tots aquests planetes gegants tenen anells al voltant.

A l'any 2006, una convenció d'astronomia va declarar Plutó com a planetoide degut a les seves dimensions i el van eliminar de la llista dels planetes.

PLANETES NANS: aquesta nova categoria inferior a planetes la va crear la Unió Astronòmica Internacional a l'agost del 2006. Es tracta de cossos la massa dels quals els permet tenir forma esfèrica, però  no és la suficient per haver atret o expulsat a tots els cossos del seu voltant. Cossos com Plutó, Ceres, Eris..., estan dins aquesta categoria.

SATÈL·LITS:Cossos majors orbitant els planetes: la Lluna a la Terra, Ganimedes a Júpiter o Titan a Saturn.

ASTEROIDES: cossos menors concentrats majoritàriament en el cinturó d'asteroides entre les òrbites de Mart i Júpiter, i una altra més enllà de l'òrbita de Neptú. la seva massa és escassa i per això no tenen forma regular.

OBJECTES DEL CINTURÓ DE KUIPER: cossos gelats exteriors en òrbites estables, com Sedna.

COMETES: objectes gelats provinents del Núvol de Oort

Sol: El Sol és l'estrella del sistema planetari on es troba la Terra; per tant és la més propera a la Terra i l'astre amb major brillantor aparent.

La seva presència o la seva absència en el cel determinen el dia o la nit. L'energia radiada pel Sol és aprofitada pels éssers fotosintètics, que constitueixen la base de la cadena tròfica, essent així la principal font d'energia de la vida. També aporta l'energia que manté en funcionament els processos climàtics. El Sol és una estrella que es troba en la fase denominada seqüència principal, amb un tipus espectral G2, que es va formar fa uns 5.000 milions d'anys i que romandrà en la seqüència principal aproximadament uns 5.000 milions d'anys més.

 

 

 

MERCURI
Mercuri és el planeta del sistema Solar més pròxim al Sol, i el més petit (a excepció dels planetes nans). forma part dels denominats planetes interiors o rocosos. Mercuri no té satèl·lits.

Aquesta divinitat va ser patrona de comerciants (mercat, mercader, comerciiar,.. en són derivats), i també dels lladres. Era molt ràpid, per això se'l representa amb ales.

VENUS
Venus és el segon planeta del Sistema Solar en ordre de distància des del Sol, i el tercer en quant a dimensió ( de menor a major). Rep el seu nom en honor a Venus, la deessa romana de l'amor.
És un planeta de tipus terrestre o tel·lúric, quasi germà de la Terra. ja que tenen unes dimensions, massa i composició semblants.. L'orbita de Venus és molt poc excèntrica, gairebé és circular.

 

TERRA

La Terra és el tercer planeta del Sistema Solar. Està situada a uns 150 milions de quilòmetres del Sol. És l'únic planeta on es coneix l'existència de vida. La Terra es va formar al mateix temps que el Sol i la resta del Sistema Solar fa uns 5.000 milions d'anys.  El volum de la Terra és més d'un milió de vegades menor que el So i la massa de la Terra és nou vegades major que la Lluna. El nostre planeta tarda 365,256 dies a completar la seva òrbita al voltant del Sol i 23,9345 hores a rotar sobre el seu propi eix.

 

MART

Mar, sovint anomenat Planeta Vermell, és el quart planeta del Sistema Solar. forma part dels anomentas planetes tel·lúrics, de naturalesa rocosa com la Terra. És el planeta interior més allunyat del Sol. En molts aspectes s'assembla a la Terra. Pels romans era el déu de la guerra. aquest planeta va acompanyat de dues llunes que orbiten al seu voltant que són Deimos i fobos.

 

JÚPITER

Júpiter és el quint planeta del Sistema Solar. Forma part dels anomenats planetes exteriors o gasosos. rep aquest nom del déu romà Júpiter ( Zeus pels grecs). Després del Sol és el cos celeste més gran del Sistema Solar, amb una massa gairebé dues vegades i mitja més que la dels altres planetes junts (318 vegades més pesat que laTerra i 3 vegades més que Saturn)

 

SATURN

Saturn és el sisè planeta del Sistema Solar, és el segon en dimensió i massa després de Júpiter i és l'únic amb un sistema d'anells visible des del nostre planeta. el seu nom prové del déu romà Saturn (Cronos pels grecs. forma part dels denominats planetes exteriors  o gasosos. Els seus anells brillants són l'aspecte més  característic. És menys dens que l'aigua, per la qual cosa suraria en un hipotètic oceà...

 

URÀ

Urà és el setè planeta del Sistema Solar, el tercer en dimensió, i el quart en massa. La principal característica d'Urà és la inclinació de l'eix de rotació de quasi noranta graus respecte a la seva òrbita; la mateixa inclinació la tenen els seus anells, satèl·lits i camp magnètic. La seva superfície és molt uniforme i d'un color blau-verdós, produít per la combinació de gasos presents en l'atmosfera.

NEPTÚ

Neptú és el vuitè i últim planeta del Sistema Solar. Forma part dels denominats planetes exteriors o gegants gasosos, i és el primer que va ser descobert mitjançant prediccions matemàtiques. El seu nom ve del déu romà Neptú, el déu del mar.

Plutó

Plató és un planeta nan que forma part d'un sistema planetari doble amb el seu satèl·lit Caronte. A l'Assemblea General de la Unió Astronòmica Internacional (UAI) celebrada a Praga el 24 d'agost del 2016 es va crear una nova categoria anomenada plutoide, on s'inclou Plutó, substituint al nom de planeta nan.