Nebuloses M20 (Trifida) i M8 (la Llacuna) i NGC 7000 (Nod-amèrica)

                                                                i

 

Messier 20 (també coneguda com a Nebulosa Trifida, M20, o NGC 6514) és una nebulosa d'emissió del tipus regió HII situada en la constel·lació de Sagitari. Va ser descoberta per Guillaume Le Gentil al 1750.

Ell seu nom ve donat per les tres línies obscures de núvols de pols que la divideixen en tres parts. Gran part de la il·luminació de la nebulosa és deguda a l'estrella massiva que hi ha al seu centre. La seva edat estimada és de 300.000 anys, que la converteix en la zona de formació estel·lar més jove que es coneix. Es troba a una distància de 5.000 anys llum de la Terra.Messier 8 o la nebulosa de la Llacuna (M8 i NGC 6523) és una nebulosa d'emissió. Es tracta d'una regió HII, un immens núvol d'hidrogen i pols difosa, creat per una supergegant blava, l'estrella 9 Sagitarii de la constel·lació de Sagitari. Es troba a una distància estimada de 4.100 anys llum i és una de les dues nebuloses difoses de formació estel·lar visibles a ull nu. Amb binoculars es pot observar un clar núvol de forma ovalada amb un centre ben definit.

NGC 7000 és una nebulosa d'emissió en la constel·lació de Cygnus, situada prop de Deneb (α Cygni), que també rep el nom de Nebulosa Nord-amèrica. La regió central fosca es denomina El Golf de Mèxic, ja que en algunes plaques astronòmiques de fa molts anys s'assemblava a aquesta regió de la Terra.

NGC 7000 és una nebulosa gran que cobreix una àrea equivalent a la lluna plena, però la seva baixa lluentor superficial fa que normalment no sigui visible a simple vista. NGC 7000 i la propera Nebulosa Pelicà (IC 5070) formen part del mateix núvol interestel·lar d'hidrogen ionitzat (regió HII). L'àrea fosca del centre és una regió molt densa de material El seu nom ve donat per les tres línies obscures de núvols de pols que la divideixen en tres parts. Gran part de la il·luminació de la nebulosa és deguda a l'estrella massiva que hi ha al seu centre. La seva edat estimada és de 300.000 anys, que la converteix en la zona de formació estel·lar més jove que es coneix. Es troba a una distància de 5.000 anys llum de la Terra.Messier 8 o la nebulosa de la Llacuna (M8 i NGC 6523) és una nebulosa d'emissió. Es tracta d'una regió HII, un immens núvol d'hidrogen i pols difosa, creat per una supergegant blava, l'estrella 9 Sagitarii de la constel·lació de Sagitari. Es troba a una distància estimada de 4.100 anys llum i és una de les dues nebuloses difoses de formació estel·lar visibles a ull nu. Amb binoculars es pot observar un clar núvol de forma ovalada amb un centre ben definit.interestel·lar que es troba davant de la nebulosa i que absorbeix la llum de la mateixa, donant al conjunt la seva forma característica.

No es coneix amb precisió la distància que ens separa de NGC 7000, ni l'estrella responsable de la ionització de l'hidrogen que produeix l'emissió de llum. Si, com algunes fonts assenyalen, Deneb és l'estrella que il·lumina la nebulosa, la distància de NGC 7000 a la Terra seria de l'ordre de 1800 anys llum.