Messier 16 és un cúmul obert en la constel·lació la Serp. Descobert per De Chéseaux al 1746, Charles Messier el va afegir al seu catàleg el 1764. El cúmul està associat amb una nebulosa d'emissió difusa, nebulosa de l'Àliga (IC 4703).


           Distància de la terra: 7.000 anys de llum. 

Les tres grans columnes amb forma de dits són conegudes com els " Pilars de la creació" i són una  important zona de formació d'estrelles. Els pilars foscos i altres glòbuls foscos per la pols dins de la nebulosa són regions on estan naixent estrelles. De fet , el cúmul d'estrelles a l'interior de la nebulosa es pensa que té només 1-2millions d'anys ( en comparació, per exemple , a l'edat de 4.5 bilions anys  del nostre Sol ) La nebulosa es troba a uns 7.000 anys llum de distància i el cúmul d'estrelles associat a ell conté al voltant de 460 estrelles

La fotografia , en blanc i negre , està realitzada amb una càmera CCD QSI 683 i filtre hidrogen alfa des del meu observatori d'Àger. Telescopi Meade 10" amb reductor focal f/6.3 Apilades 6 imatges de 10 minuts. Calibrat amb darks i flats.