Imatge de la gran nebulsa d'Orió (M42) de la nit passada. Mentre esperava que la Lluna passés pel meridià vaig prendre aquestes imatges (amb molta contaminació lumínica i la llum de la Lluna... però hi havia una "bona nit". Són 16 x1 minut d'exposició, càmera Canon Eos 60Da a ISO 1600, sense filtre, ni darks ni flats. Apilades amb DeepSkyStacker i retocs amb Photoshop- 

La gran nebulosa d'Orió, una regió propera immensa on neixen estrelles, és segurament la nebulosa astronòmica més famosa de totes. Aquí, el gas brillant envolta les estrelles joves i calentes d'un núvol molecular interestel·lar enorme que està només a 1.500 anys llum de distància.

La imatge, amb els colors de les emissions d'oxigen i d'hidrogen realçats, fa evident les capes de pols i de gas.
La gran nebulosa d'Orió es pot observar a simple vista sota de tres estrelles en filera que hi ha a la popular constel ·lació d'Orió. La nebulosa conté moltes guarderies estel · lars. Aquestes guarderies contenen gas hidrogen, estrelles joves i calentes, discos protoplanetaris i dolls estel · lars que expulsen material a altes velocitats.
Coneguda també com M 42, la nebulosa d'Orió abraça uns 40 anys llum i es troba en el mateix braç espiral de la nostra galàxia que el nostre Sol.

 

 

Albert Capell