Orió, el caçador

Orió era fill de Posidó, el déu del mar, i de la deessa Gea. Va créixer tant que es va convertir en un gegant; tan alt i corpulent era que podia endinsar-se al mar sense que l'aigua ho cobrís. Es va enamorar de Merope - una de les Plèiades-, filla del rei de l'illa de Quios, amb qui es volia casar. El pare de la jove, però, li exigia que abans demostrés el seu valor. Per a això, Orió havia de exterminar tots els animals salvatges de l'illa. Orió els va matar a tots, però el rei es va negar a complir la seva promesa. Orió es va enfadar molt i volia venjar-se. Va començar a matar tots els animals que trobava encara que fossin mansos i es vantava que ni els lleons, ni les panteres o les serps li espantaven. I continuava matant.


Per evitar tant malament, els déus van fer que un escorpí molt verinós li piqués en un peu i caigués en un son molt profund, fet que van aprofitar per arrencar-li els ulls. Orió, però, va saber que la vista li seria retornada. Un cop curat es va anar a l'illa de Creta on acompanyava la deessa Diana en les seves caceres.


Sobre la mort del gegant hi ha moltes llegendes. Un compte que va ser per la picada verinosa de l'escorpí i que Zeus, el déu suprem, el va col·locar al cel al costat dels seus fidels gossos de caça (Ca Major i Ca Menor). Des de llavors, cobert amb una armadura d'or, brilla en les nits d'hivern. Darrere d'ell el segueix Sirià, el seu fidel gos. Zeus també va col·locar en el cel a l'escorpí, encara que més allunyat del gegant, perquè mai més es tornessin a trobar. Així, quan Orió s'amaga per ponent, escorpí surt per llevant; mentre que Orió presideix les nits d'hivern, escorpí ho fa en les llargues nits de l'estiu.

 

 
                     

  
Les Plèiades eren set germanes, set nimfes convertides en estrelles: Maia, Taíigete, Electra, Alciona, Celeno, Astèrope i Mèrope. Algunes van ser amants de Zeus, altres van rebre els favors de Neptú i de Mart; solament una, Mèrope, s'havia acontentat amb l'amor d'un mortal i per això brilla menys que les seves germanes.


El caçador Orió les havia perseguit molt, per això Zeus les va transformar en coloms (en grec "plèiades" i les va col·locar en el cel a la constel·lació de Taurus -el Toro-, perseguit pel caçador Orió.

  

.