Abril 2018

 
Fases de la Lluna

Quart minvant.......... dia   8
Lluna nova................ dia 16
Quart creixent ......... dia  22
Lluna plena.............. dia  30   a les 00:58 T.U.*

Les hores són en temps universal (T.U.). Afegiu DUES hora per a calcular l'hora oficial.

Planetària

Mercuri: No és visible per la major part del mes.

Venus: Visible a la posta sobre l'horitzó O-NO a la constel·lació Àries. Magnitud -3.9. Al capvespre del dia 24 estarà a 3,5º al sud de les Plèiades

Mart: Visible de matinada a Sagitari. A finals de més arriba a la magnitud -0,4.

Júpiter: Observable tota la nit a partir de la segona quinzena del més.

 Saturn : Visible a la segona meitat de la nit a Sagitari.

 

El cel nocturn d' abril (per a latituds mitjanes de l'hemisferi nord)

Cassiopea se situa just al Nord, en el seu tram més baix, i la Ossa Major es veu molt alta.  Les constel·lacions hivernals, Auriga, Orió i el Ca Major, van declinant cap a l'oest. Encara tenim a la vista Geminis i les famoses estrelles dobles de Càstor. Pel sud-est treu el cap Escorpio amb la seva estrella vermella Antares i a mitja altura se situen Leo i Virgo.  Pel nord-est s veu la brillant estrella Vega, de la Lira, seguida del Cigne.
El planeta vermell, Mart, es troba a mitja altura, cap al sud-est, a prop de Regulus, l'estrella més brillant de Leo.

A Leo no deixeu de visitar alguns dels objectes Messier que s'hi troben. Destaquem M65, una galàxia situada a uns 35 milions d'anys-llum; a només 20' d'arc hi ha M66, una altra galàxia espiral (tipus SB). M95, M96 són també galàxies interessants.
A l'Óssa Major observeu M81, espiral, i M82, irregular. M81 és una de les galàxies més brillants del cel; té una estructura espiral similar a la de la Via Làctia i es troba a uns 12 milions d'anys-llum. Altres galàxies brillants de la zona com NGC 3982S de la 11,4 magnitud , amb un diàmetre de 1'. La galàxia M109, la nebulosa del Mussol M97, la galàxia M108 a prop de M97, ...

Interessant la regió de Virgo, en què hi ha l'anomenat cúmul de galàxies de Virgo, moltes de les quals són assequibles pels nostres telescopis. Llindant amb Coma Berenices trobem M84 (NGC 4374) i M86 (NGC4406), dues galàxies el·líptiques. A l'ocular apareixen ovalades amb un centre brillant envoltat d'un halo nebulós.; M87, també el·líptica,és una radio font, i emet raigs x.. NGC 4567 i NGC 4568 galàxies molt interessants per fotografiar. M60, M49, l'espiral barrada NGC4535, M61 -espiral vista de cara, una de les més boniques, de braços espirals delicats, NGC 4536, espiral de tipus Sc. Al sud de Virgo trobem la famosa galàxia de El Sombrero- la M104-, fàcil d'observar.. Altres galàxies per observar: M90, espiral, M89, M58 (NGC 4579)- molt maca.

 

Clicar sobre el planisferi :

 

      PLANISFERI PER AQUESTA NIT  (Barcelona)

       PLANISFERI PER AQUESTA NIT (Londres)

       PLANISFERI PER AQUESTA NIT  (Sydney)