Fases de la Lluna: clic per visualitzar
LLUNA PLENA............. dia  4 
QUART MINVANT.........dia 11
LLUNA NOVA...............dia 18
QUART CREIXENT........dia 25

Els planetes

Mercuri : Visible a la primera quinzena del mes a l'horitzó O-NO després de la posta del Sol.

Venus:  Visible al capvespre a gran altura sobre l' O-NO. Brilla amb magnitud -4,2 .

Júpiter:  Visible des del capvespre i fins passada la mitjanit , a càncer. Magnitud -2,1

Saturn:   Visible durant tota la nit a l'Escorpí.  Oposició : la nit del 22 al 23 de maig, que estarà a 1.341 milions de km de la Terra. Magnitud 0,1.


El cel nocturn al maig (per a latituds mitjanes de l'hemisferi Nord)


La constel·lació de Cassiopea queda al  al Nord. Les constel·lacions hivernals, Auriga, Orió i el Ca Major, van declinant cap a l'oest. Encara tenim a la vista Gemini i les famoses estrelles dobles de Càstor.

Pel sud-est treu el cap l'Escorpí  amb la seva brillant estrella roja Antares. A mitja altura ja cap a l'oest, se situen Leo i Virgo. L'Óssa Major se situa molt alta pel sud-est. Per l'est es veu la brillant estrella  Vega, Alpha Lirae; al darrera la constel·lació del Cigne  (v. sota del text: Planisferi per aquesta nit)

A l'Óssa Major, el Carro, observeu M81, una galàxia espiral, i M82, galàxia irregular irregular. M81 és una de les galàxies més brillants del cel; té una estructura espiral similar a la de la Via Làctia i es troba a uns 12 milions d'anys-llum. Altres galàxies brillants de la zona com NGC 3982S de la 11,4 magnitud , amb un diàmetre de 1'. La galàxia M109, la nebulosa del Mussol M97, la galàxia M108 a prop de M97, ... M100, M101.

.Seguiu l'arc que va des de la cua de l'Ossa Major us portarà fins Arcturus (a la constel·lació de Bootes - el Bover.) i més avall fins Spica (l'Espiga), alpha de la constel·lació de Vrgo de primera magnitud. A sud trobareu la constel·lació de Corvus... A prop del Bover (Bootes) veureu un preciós semicercle d'estrelles: la constel·.lació Corona borealis (Corona Boreal). L'estrella principal -de 2ª magnitud- se la coneix amb el nom de Gemma, Alpheca o La Perla.

Interessant la regió de Virgo, en què hi ha l'anomenat cúmul de galàxies de Virgo, moltes de les quals són assequibles pels nostres telescopis. Llindant amb Coma Berenices trobem M84 (NGC 4374) i M86 (NGC4406), dues galàxies el·líptiques. A l'ocular del telescopi apareixen ovalades amb un centre brillant envoltat d'un halo nebulós.; M87, també el·líptica,és una radiofont, i emet raigs x.. NGC 4567 i NGC 4568 galàxies molt interessants per fotografiar. M60, M49, l'espiral barrada NGC4535, M61 -espiral vista de cara, una de les més boniques, de braços espirals delicats, NGC 4536, espiral de tipus Sc. Al sud de Virgo trobem la famosa galàxia de El Sombrero- la M104-, fàcil d'observar.. Altres galàxies per observar: M90, espiral, M89, M58 (NGC 4579)- molt maca.

Visiteu la constel·lació d' Hèrcules i extasieu-vos amb el famós i bonic cúmul globular M13... M94, galàxia espiral, i M51 -fantàstica- a Canes Venatici  (Gossos de Caça). A Coma Berenices, M64, galàxia espiral de l'Ull Negre. A Vulpecula , la nebulosa planetària Dumbbell (M27).

Clicar sobre el planisferi :

      PLANISFERI PER AQUESTA NIT (BARCELONA)

      PLANISFERI PER AQUESTA NIT (MADRID)

    PLANISFERI PER AQUESTA NIT (LAS PALMAS)