Juny del 2015

 

Fases de la Lluna: clic per visualitzar
LLUNA PLENA............. dia  2  a Ofiuco
QUART MINVANT.........dia  9  a Aquari
LLUNA NOVA...............dia 16 a Taure
QUART CREIXENT........dia 24 a Virgo

Els planetes

Mercuri : Visible a l'alba del últim terç del mes  a l'horitzó E-NE.

Venus:  Visible al capvespre a gran altura sobre l' O-NO. Brilla amb magnitud -4,4.Els primers dies es troba a Gèminis, però la major part del mes  se la passarà travessant la constel·lació de Càncer.

Júpiter:  Visible des del capvespre fins mitjanit. Es troba a Càncer durant el primer terç del mes, després estarà a Leo. Magnitud -1,9. Del 29 de juny fins el 2 de juliol , Júpiter es trobarà a menys d'1º de Venus.

Saturn:   Visible durant tota la nit a la Constel·lació de la Balança (Libra). Al capvespre de '1 de juny està a a  apròximadament 1º al sud de la lluna, al SE.

Dia 21: el Sol passa pel solstici de juny: comença l'estiu a l'hemisferi nord.

 

Foto 1 (esquerra): els de l'horitzó oest i  oeest-nord-oestdels dies 18, 19 i 20 de juny poc després de la posta del Sol

Foto2 (a la dreta): Mirant l'horitzó est-nord-estel 30 de junyde sortir el sol poc abans de sortir el Sol

 

                         

 

 

El cel nocturn de juny (per a latituds mitjanes de l'hemisferi Nord)

Comencem per la constel·lació de Escorpí. al voltant d'aquesta constel·lació abunden els cúmuls sobre el fons de la Via Làctia.
Els objectes Messier són molt assequibles fins amb petits telescopis. Podem començar amb el cúmul globular M4, a l'oest d'Antares, el cap de l'Escorpí. A només 1º al nord-est de M4 veiem un altre cúmul globular, NGC 6144 magnitud 10,5. Cap a l'est, a Ophiucus hi ha el cúmul globular M9, de magnitud 8. Un altre cúmul interessant és M19, a uns 33 'a l'oest d'Antares. A sobre de la constel·lació de Escorpí trobem el magnífic cúmul M6, de magnitud 4,3, amb un diàmetre semblant al de la Lluna.


Una altra de les constel·lacions per a observar és Hèrcules, sobretot pel seu famós i magnífic cúmul globular M13, a uns 22 anys llum. Company de
M13, encara que menys espectacular, és M92. Hèrcules es veu a mitjanit al nostre zenit. Una recta que parteix de Vega en la constel·lació de Lira fins Arcturus en Bover ens situarà, gairebé en la seva meitat, a prop de M13 i M92.

La Lira (Lyrae) és una de les constel·lacions més petites de la Via Làctia. El més important objecte a observar és M57, la nebulosa planetària coneguda com la Anul·lar de Lyra, el "donut". Sembla com un d'aquests anells que els fumadors fan fora de la seva boca. L'estrella Vega (alfa Lirae) té una mganitud de 0,04. Vega, junt amb Deneb en Cygnus i Altair en la constel·lació d'Aquila formen l'anomenat triangle d'estiu. Un altre objecte interessant de Lira és M56, un cúmul globular petit però brillant.

Una altra constel·lació a tenir en compte a l'estiu és Cygnus, el Cigne. Amb múltiples objectes per observar, sobretot nebuloses, com la nebulosa del Pelicà i la Nord-amèrica(NGC700), a l'esquerra de l'estrella Deneb (alfa Cygni), a 1.600 anys llum. Deneb és una geganta blanca amb un diàmetre de més de 90 vegades el nostre Sol. L'estrella Albireo, la més famosa de les dobles, la componen un parell de color verd-taronja esplèndides. A prop de Deneb es troba el cúmul obert M29. Tenim també les nebulositats entorn a Gamma Cygnus, i les restes de supernova -la nebulosa dels Encaixos o el Vel.

Per la zona de Sagitari, hi ha un munt d'objectes assequibles amb petits telescopis i prismàtics: M20, M8, M16, M17, etc

 Visiteu la constel·lació d' Hèrcules i extasieu-vos amb el famós i bonic cúmul globular M13... M94, galàxia espiral, i M51 -fantàstica- a Canes Venatici  (Gossos de Caça). A Coma Berenices, M64, galàxia espiral de l'Ull Negre. A Vulpecula , la nebulosa planetària Dumbbell (M27).

Clicar sobre el planisferi :

      PLANISFERI PER AQUESTA NIT (BARCELONA)

      PLANISFERI PER AQUESTA NIT (MADRID)

      PLANISFERI PER AQUESTA NIT (LAS PALMAS)