LA CONTAMINACIÓ LLUMINOSA
Apaga un llum, encén un estel

Has vist mai la Via Làctia ? Qui ha robat la Via Làctia ?
Des de les grans ciutats ja no es poden veure els estels, des de Sant Pol ben pocs i cada vegada menys. Això és degut a la contaminació lluminosa (dels pobles veïns i del nostre) i a la pol·lució atmosfèrica, que reflecteix i dispersa els raigs de llum enviats cap el cel.

 

Què és la contaminació lluminosa ?
La contaminació lluminosa és la brillantor del cel produïda per la dispersió de la llum artificial en els gasos i partícules de l'aire, causada per la mala qualitat de l'enllumenat exterior.
La contaminació lluminosa no només no deixa veure el cel, sinó que és responsable de malversació energètica i econòmica.
A més a més pot causar accidents de trànsit, ja que una mala il·luminació enlluerna conductors i vianants, provoca cansament visual i somnolència
No solament produeix molèsties als veïns (intrusió lluminosa) sinó que dóna una falsa sensació de seguretat (llums massa potents produeixen, per contrast, ombres molt més fosques).
Un mal enllumenat envia part de la llum cap el cel en comptes d'enviar-la allí on realment fa falta, és a dir, projectar-la cap al terra. Cal que els punts de llum tinguin pantalles adequades per a dirigir la llum al terra i que impedeixin la dispersió cap al cel.
També produeix confusió als animals nocturns i migratoris. Les aus nocturnes pateixen l'enlluernament, especialment les cries en la seva primera volada, i moltes acaben estavellades contra parets i edificis de les zones urbanes.
Il.luminar millor no vol dir posar més llums !
Una bona il.luminació permet: Estalviar energia i un millor aprofitament dels recursos naturals. La llum dispersa suposa un sobreconsum d´energia elèctrica. També la utilització de les bombetes de vapor de mercuri comporta una despesa d´un 70% més que les de vapor de sodi d´alta pressió i d´un 140 % més que les de baixa pressió. Cal rebutjar les bombetes de vapor de mercuri. Un estudi recent del Dr. Jordi Coves (UPC) mostra que a España es llencen de forma no controlada uns 800 Kgs. de mercuri a l'any procedents de les làmpades. També cal eliminar els fanals de tipus globus i instal·lar els fanals de manera que les pantalles opaques impedeixin la dispersió de la llum cap al cel. Quants milions de pessetes anuals ens costa l´enllumenat ? Quants ens en podríem estalviar amb una bona il.luminació ?

Evitar accidents i molèsties per una llum mal dirigida.
Per a reduir la contaminació lluminosa:

Utilitzar llums de sodi a baixa pressió ja que consumeixen...2.2 cops menys que els llums de mercuri,
*1.5 vegades menys que els de sodi a alta pressió i fluorescents
*Apagar els llums exteriors quan no siguin realment necessaris.
* Apagar l'enllumenat de monuments després de mitjanit (qui els contempla a les dues de la matinada?)
* Dirigir el feix de llum vers la via pública, no als ulls dels vianants o conductors.
* No fer servir llums de bola sense pantalla. Desaprofiten més del 50% de l'electricitat que consumeixen perquè dispersen tant la llum que cal
   posar bombetes de molts més watts.

  Qui ens defensa el dret de poder mirar el cel sense enlluernaments ? Sapigueu que la UNESCO va declarat el Cel Fosc com un Dret de les Generacions Futures.

Consideracions
El número 20 de l´ e.n.s, monogràfic sobre el mediambient a Sant Pol, és molt interessant i felicito tots els qui hi han intervingut. El monogràfic m´ha animat ha plantejar als santpolencs el tema de la contaminació lumínica, molt greu a les nostres contrades.
Hi haurà algú que se n´enriurà (no veuen que sigui "contaminació" i que "faci mal"). Acostumen a ser els ignorants i per això els disculpo. He escrit aquest article amb l´esperança que el seu contingut faci reflexionar tothom amb un " i jo què puc fer ?".
- Què pot fer un Arquitecte ?
- Què pot fer un Enginyer ?
- Què pot fer un Polític ?
- Què pot fer un Periodista ?
- Què puc fer jo?
El que puguem fer ho hem de fer, i no només per quants diners ens estalviarem en el rebut de la llum.
El cel fosc ha estat des de la més llunyana antiguitat una finestra oberta a l'Univers. Als primitius els permeté d'observar el moviment dels astres i determinar així el pas del temps, per saber quan havien de sembrar, per sobreviure. Als homes de civilitzacions més avançades els facilità de comprendre com és el cosmos i de què està fet, i així determinar el lloc que l´home hi té. Nosaltres som els hereus de tot allò que els avantpassats, nit rera nit, contribuïren a configurar: el coneixement que ara tenim de l´Univers.
Combatre la contaminació lluminosa és treballar per preservar el dret de les futures generacions a tenir un medi ambient millor i un cel més pur. Tots tenim dret a observar les estrelles de les quals procedim. Preservem el dret de contemplar-les. Fem entre tots que la immensa bellesa d´una nit estelada no es converteixi en un simple record sentimental en la ment d´algú. Apaga un llum, encén un estel.

Nota: Avui,1 de març del 2015 la situació ha millorat una mica a Sant Pol, tot i això hi ha molts punts febles, mal il·luminats per excés: enlluernen.Llàstima que no s'hagi posat llums de sodi, menys contaminants.

                                                                                                                                                                                                              albert capell

 

 

 

                                                                                                                                                             Albert Capell Brugu