Planisferi

Una finestra al cel nocturn i diürn. D'Albert Capell, amant de l'astronomia.

Galàxies M81-M82

La galàxia de Bode (Messier 81, M81 o NGC 3031) és una galàxia espiral que es troba a una distància d’uns 12 milions d’anys llum, en la constel·lació de l’Óssa Major. Va ser descoberta per Johann Elert Bode en 1774, d’aquí el seu nom. M81 és un perfecte exemple de galàxia espiral amb braços que formen una espiral al voltant de el centre. El seu nucli galàctic podria albergar un forat negre supermassiu.M82 o galàxia del Cigar està afectada per les forces de marea de M81, una galàxia molt propera. Aquestes forces provocades per la gravetat d’M81 han deformat la galàxia en un procés que va començar fa uns 100 milions d’anys. Aquesta interacció ha incrementat els processos de formació estel·lar en el seu si. M82 es troba a 12 milionsd’anys llum de la Via Làctia.

Telescope refractor TS 80mm f/4,4 Camera QSI 683ws, binning 1×1.Color filtres RGB. Mount Mesu 200.

Remote control of Àger (Montsec, Catalonia): http://oacmm.sigmascorpii.com/allsky.html

Albert Capell

Següent Publicar

Anterior Publicar

© 2024 Planisferi

Autor Anders Norén