Planisferi

Una finestra al cel nocturn i diürn. D'Albert Capell, amant de l'astronomia.

Messier 1 Nebulosa del Cranc ( The Crab Nebula)

M1. La nebulosa del Cranc és el resultat d’una violenta explosió de supernova observada per astrònoms xinesos l’any 1054. L’estiu d’aquell any, des de Xina s’observà un nou estel que va aparèixer en la que ara anomenen la constel·lació del Cranc. Segons conten les cròniques xineses, l’estel, que va ser visible uns mesos i es podia observar fins i tot de dia, era sis vegades més brillant que Venus.

Aquest monstre estel·lar és el resultat de l’explosió d’un estel com a supernova. En aquest procés les diferents capes d’un estel evolucionat amb un nucli de ferro-niquel s’enfonsen. Però mentre que les més internes col·lapsen ràpidament i formen un objecte dens format per neutrons, (l’estel de neutrons), les capes més externes es troben un interior molt dur i que emet partícules molt energètiques. Per tant, reboten i són expulsades. És l’explosió supernova.

Albert Capell

Següent Publicar

Deixar una resposta

© 2024 Planisferi

Autor Anders Norén