Planisferi

Una finestra al cel nocturn i diürn. D'Albert Capell, amant de l'astronomia.

Galàxia M82

La Galàxia del Cigarret (també coneguda com a Objecte Messier 82, M82 o NGC 3034) és una galàxia irregular, allargada i estreta en la constel·lació de l’Óssa Major.L’Observatori de Raigs X Chandra va detectar emissions de raigs-X fluctuant a la zona, aproximadament a 600 anys llum del centre de l’objecte – a uns 12 milions d’anys llum de la Terra. Els astrònoms van postular que M82 podria contenir el primer forat negre de massa mitjana conegut, al voltant de 500 masses solars.
Molt s’ha especulat sobre aquesta galàxia, classificada com a Irr-II (galàxia irregular tipus II), que és actualment una galàxia espiral barrada vista de cantó, amb distorsions gravitacionals i regions de pols, presentant-nos una morfologia irregular.

Albert Capell

Següent Publicar

Anterior Publicar

© 2024 Planisferi

Autor Anders Norén