Planisferi

Una finestra al cel nocturn i diürn. D'Albert Capell, amant de l'astronomia.

Nebulosa IC 1396, Trompa d’Elefant

La nebulosa Trompa d’Elefant serpenteja a través de la nebulosa d’emissió i cúmul d’estrelles joves IC 1398, a la constel·lació Cefeu. La trompa d’elefant còsmica fa més de 20 anys llum anys llum de llargada.
He usat la paleta de banda estreta SHO. Aquesta paleta (i altres combinacions de filtres) transmeten la llum procedent dels àtoms d’hidrogen ionitzats de la regió. La composició resultant realça les zones brillants que perfilen les bosses fredes de pols i de gas insterestel·lars. Aquests núvols foscos contenen la matèria primera per a la formació d’estrelles i oculten les estrelles que hi ha dins.
El conjunt és a uns 3.000 anys llum de distància i abasta una àmplia zona del firmament.
Imatge feta amb control remot, observatori Cal Maciarol- Montsec, mòdul 5. Àger (Catalunya).
Telescope refractor TS 80mm f/4,4 Camera QSI 683ws, binning 1×1.
Filtres i exposició: Ha 8x1200s.; OIII 8 x 1200s; SII 9x1200s. Paleta SHO, integració total 9h 20 min

Albert Capell

Següent Publicar

Anterior Publicar

© 2024 Planisferi

Autor Anders Norén