Planisferi

Una finestra al cel nocturn i diürn. D'Albert Capell, amant de l'astronomia.

M76, nebulosa planetària

M76, la Petita Dumbbell

La nebulosa planetària Messier 76 (M76, NGC 650/651) és un dels objectes Messier més febles i una de les quatre nebuloses planetàries del catàleg de Messier, situada a la part oriental de la constel·lació de Perseu.

M76 va ser descobert per Pierre Méchain el 5 de setembre de 1780, qui ho va informar a Charles Messier, que el va observar el 21 d’octubre de 1780, va determinar la seva posició i l’afegí al seu catàleg. El 1918, Heber D. Curtis la va classificar correctament com a nebulosa planetària per primera vegada.

L’aspecte de M76 s’assembla fins a cert punt a la de la nebulosa Dumbbell M27. El més probable és que el cos principal (la barra o suro) sigui un anell brillant i lleugerament el·líptic que veiem de vora, des d’uns pocs graus del seu pla equatorial. Aquest anell sembla expandir-se a uns 42 km/s. Al llarg de l’eix perpendicular a aquest pla, el gas s’expandeix significativament més ràpidament per formar les “ales” de brillantor superficial inferior de la papallona.

Albert Capell

Següent Publicar

Anterior Publicar

© 2024 Planisferi

Autor Anders Norén