Planisferi

Una finestra al cel nocturn i diürn. D'Albert Capell, amant de l'astronomia.

Nebulosa d’Orió (M42)

La nebulosa d’Orió, també coneguda com a Messier 42, M42, o NGC 1976, és una nebulosa difusa, un enorme núvol de gas i pols situat al sud del cinturó d’Orió. És una de les nebuloses més brillants que hi ha i pot ser observada a simple vista sobre el cel nocturn. Està situada a una distància de 1350 anys llum, i té un diàmetre aproximat de 24 anys llum.

​ D’ella s’ha obtingut informació determinant sobre la formació d’estrelles i planetes a partir de núvols de pols i gas en col·lisió. Els astrònoms han observat a les entranyes discos protoplanetaris, nanes marrons, fortes turbulències que arriben a velocitats de 700.000 quilòmetres per hora en el moviment de partícules de gas i efectes fotoionitzants a prop d’estrelles molt massives properes a la nebulosa.

Sobre la gran nebulosa hi ha una altra nebulosa de reflexió blavosa anomenada del ¨home que corre¨Albert Capell

Següent Publicar

Anterior Publicar

© 2024 Planisferi

Autor Anders Norén