Planisferi

Una finestra al cel nocturn i diürn. D'Albert Capell, amant de l'astronomia.

El cel: el nostre rellotge

Quan mirem durant molt de temps el cel des de casa veiem com una mateixa estrella s’alça i es pon cada dia pels mateixos punts de l’horitzó. Però si ens fixem bé en l’hora ens adonarem que tot passa quatre minuts més aviat que el dia anterior (o quatre minuts més tard que l’endemà).

Si comptem bé veurem com, d’un mes a l’altre, l’avançament es d’unes dues hores. Així, doncs, el cel que veiem, per exemple, avui 21 de desembre a les 22h és el mateix que el del dia 21 novembre a les 24 hores i el mateix que veuríem el 21 de gener a les 20 hores.
L’esfera celeste aparentment fa una volta cada dia, per tant gira 15 º en una hora (una volta = 360º; 360: 24h= 15º/hora), o 90º en sis hores ,…).

Fes teva una estrella

Escull una estrella, serà la “teva estrella”. Tu diràs és la meva estrella. Segueix-la. Si al vespre abans de sopar la tens a l’horitzó, o fregant un arbre,…, més tard la veuràs més a munt; si la mires a la mateixa hora un dies més tard, on la veuràs? més amunt o més avall? Si un dia la veus a uns 45º per sobre de la teva referència o horitzó voldrà dir que han passat uns dies des de la última observació. Quants?

De quin color és la teva estrella ?

En quina constel·lació es troba ?

Albert Capell

Següent Publicar

Anterior Publicar

© 2024 Planisferi

Autor Anders Norén